tiistai 3. kesäkuuta 2014

Vaihdonanu suosittelee

Täällä on ollut erittäin kiireinen toukokuu! Aamujen saksantunnit ja illan läksyt ovat vieneet ihmisen kapasiteettia aika huolella. Tuohon kun lasketaan päälle vielä tunnit, oopperaluokan jutut ja sosiaalinen elämä, niin olen ollut kolme viikkoa enimmäkseen menossa johonkin suuntaan. Siksipä ajattelin nyt kirjoittaa tällaisen matkaopastyylisen suosituslistan asioista joita oon tässä menneinä viikkoina puuhannut:

 

ANUN SUOSITUKSET TEKEMISEEN JA MENEMISEEN WIENISSÄ

 

-SYÖMINEN JA JUOMINEN

Neni on fuusiotyylinen ravintola keskellä Naschmarktia. Listalla on enimmäkseen välimeren tyylisiä annoksia ja paikan falafelejä ja hummusta saa myös kaupasta. Niitä voi hummuksenhimoissaan vetää vaikka lusikalla purkista. Törkeän hyvää ja hienoa vaihtelua, kun schnitselit alkaa jo tursuta korvista. Paikka levittäytyy pihalle ja sisällä kahteen kerrokseen, joista ylemmässä pitkä ihminen meinasi hankkia hitaan aivotärähdyksen kolauttamalla päänsä joka palkkiin. Valkkari ja falafelit korvasivat kivun ja harmin. Kannattaa myös tajuta, että pöydät ovat lähellä toisiaan, eikä esimerkiksi esitelmöidä siitä, miten Sveitsin saksa on saksoista paskinta, vaan tajutakseen että puolen metrin päässä istuu sveitsiläinen pariskunta.

Wein&co on ketju, jossa kannattaa käydä vaikka ihan vaan laskemassa, kuinka montaa suomen alkoholilainsäädännön pykälää voi rikkoa samassa paikassa. Modernin ja fiinin näköisessä paikassa on yhdessä viinikauppa, ravintola ja baari. Kaupan puolella voi maistella suositusviinejä ja hyllystä voi valita pullon joko kotiinvietäväksi taikka baarissa juotavassa. Valkoviinimme meni tilauksen jälkeen kymmeneksi minuutiksi tehopakkaseen kylmenemään, jonka jälkeen pullo tarjoiltiin pöytään. Pullon hinnan lisäksi laskuun tulee 7e lisä tarjoilusta. Ja jos koko pullo ei mene yhdeltä istumalta, voi lopun ottaa toki kotiin mukaan. Kahden pullon hinnaksi tuli tarjoiluineen 45e, mutta joka ostosta kertyy myös bonusta, eli olisimme voineet saada seuraavana päivänä ostetusta pullosta viiden euron alennuksen. Ja emme todellakaan juoneet hyllyn halvimpia viinejä. Kauppa on auki joka ilta kahteentoista. Ja toisin kuin Räsäsen Päivi tuntuu ajattelevan, mikään näistä kohdista ei tee paikasta Sodomaa eikä Gomorraa, vaan erinomaisen ravintolan jossa istua iltaa.

Katto on rakennuksen yläpinta, joka suojaa alempia kerroksia sateelta. Suosittelen lämpimästi hakeutumista tällaiseen paikkaan Wienin keskustassa hyvässä seurassa, huovan ja punaviinin kanssa. Voi vaikka katsella, että miten tuo Praterin pyörä nyt on tuon värinen ja olikohan tuo salama mikä tuolla välkkyy.

Karlskirchen aukio pääsee sekin Päven mustalle listalle, koska kyseessä ei ole varsinaisesti terassi, vaan koju josta saa juotavaa. Edessä töröttää valtava barokkikirkko ja edessä olevassa suihkulähteessä voi huljutella varpaita. Suosittelemme lasillista ja samalla voi pohtia kavereiden kanssa syntyjä syviä ja hoilottaa vaikka haikean laulun. Maisema on kohdallaan.

Natsu on sushiketju, jossa hinta-laatusuhde on parhaimmillaan. Totaalisen naurettavaan hintaan saa tuoretta ja hyvää sushia, palvelu on hämmästyttävän hyvää (jouduimme odottamaan ulkona pöydän vapautumista. Tarjoilija kantoi meille jatkuvasti lasillisia jotain hämmentävää, mutta hyvää terveysteetä) ja hinnat on niin halvat että pahaa tekee. Vitosella saa jo vatsan täyteen, kympillä totaaliöverit.

AJANVIETETTÄ JA VIIHDETTÄ

The Third Man on sotien jälkeen Wienissä kuvattu brittiläinen trilleri. Kolmas mies ei ole pelkästään hyvä elokuva, vaan siitä voi myös oppia paljon toisen maailmansodan jälkeisestä kaupungista. Tuttuja paikkoja oli helppo bongata ja en koskaan aikaisemmin ollut tajunnut, että samoin kuin Berliini, on Wienkin jaettu useiden eri maiden hallintoalueisiin. Itse asun esimerkiksi venäläisellä alueella. Elokuva pyörii joka päivä Burg Kinossa.

Arnold Schwarzenegger on yksi parhaista asioista, mitä Steiermark on maailmalle antanut. Kuvernaattorin ensimmäiset elokuvat aiheuttavat ihmisessä monenlaisia reaktioita, kuten naurua, epäuskoa, myötähäpeää ja irvistystä. Hercules New Yorkissa opetti mulle joko todella paljon näyttelemisestä tai sitten ei mitään, en ole ihan varma enää. Voitte todeta itse katsomalla parhaat palat.


Mun suosikkeja on ehdottomasti:
-kaikki mitä Arska puhuu
-taustalla soiva kreikkalaisen ravintolan taustamusiikki
-mies karhupuvussa
-"juoni"
-kaikki naisnäyttelijät ovat niin huonoja, että yhdessä heikon lavastuksen kanssa odotan koko ajan, että kohtaus muuttuu aikuisviihteeksi

Jääkiekko on laji, jonka katsominen ulkomailla on välillä hankalaa. MM-kisoja tuli seurattua aika intensiivisesti, mutta keinona oli kaikenmaailman pätkivät nettistreamit, streamit vironkielisellä selostuksella ja yhden kerran Radio Nova. Alas on vajottu. Viimeiset pelit katsottiin Pointers-baarissa. Paikalla on tiiviit suhteet suomalaisten opiskelijoiden yhteisöön ja yleisöä riitti yllättävän paljon. Finaalipelissä paikka oli melkolailla täyteen ahdettu. Tunnelma oli hämmentävä, koska en edes tajunnut mikä määrä täällä asuu suomalaisia. Ei tajunneet ne kaksi venäläistäkään jotka tulivat katsomaan peliä Pointersiin.

Sommernachtskonzertin suhteen alkuperäinen suunnitelmalle oli viettää kesäinen piknikki Schönbrunnin puistossa, haistella lempeää kesäilmaa ja siemailla virvokkeita. Mutta koska sää tekee mitä sää tekee, todellisuudessa värjöttelimme tihkusateessa hyytävässä illassa. Musiikki oli hyvää ja tunnelma mukava, mutta kokemus ei ollut niin nautittava kuin mitä odotin.

Loppuyhteenvetona sanottakoon:

Paras kaupunki keväiseen ihastumiseen, pussailuun ja onttoon tuijotteluun:
-Wien

Paras kaupunki sydänsuruista toipumiseen: 
-Wien
Sånt är livet. Näin nää joskus menee. Palaan harjoituskoppiini odottelemaan seuraavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti